Vandoor deschide uși și caută drumuri încă nebătătorite pentru ca produsele locale de calitate să-și recâștige locul de cinste pe masa fiecărui român

Ne deschidem ușa către voi și vă invităm în povestea noastră…

 

 

 

Vandoor înseamnă călător. Iar povestea noastră e una plină de drumuri care se leagă între ele și de multe uși care se deschid pentru a ne împărtăși poveștile lor. Povești ce merită ascultate și transmise mai departe.

Călătoria noastră începe pe Valea Ghimeșului, un loc care încă își mai păstrează farmecul de odinioară și care ne-a surprins la fiecare pas cu peisajele sale pline de un pitoresc aparte, ne-a cucerit cu istoria sa bogată, cu puterea cu care împletește într-o simbioză perfectă trecutul cu viitorul, cu modul în care a reușit să aducă oamenii laolaltă într-o comunitate a contrastelor care se atrag. Ne-au inspirat oamenii acestor locuri care cu iubire și respect trăiesc în comuniune cu natura și duc mai departe cu mândrie tradițiile moștenite din străbuni.

 

În periplul nostru, am descoperit povești pline de culoare, cu arome de ceai fierbinte preparat cu grijă din plante medicinale care se mai găsesc

astăzi doar pe aceste meleaguri, cu gust de copilărie și turtă dulce pregătită după rețete de sute de ani transmise cu drag din generație în generație, ciocolată cu fructe topită în povești de iubire.

Oamenii din spatele ușilor pe care noi ne-am dorit să le deschidem și în casele cărora vrem să vă invităm pe fiecare dintre voi sunt cei care nu au uitat cine sunt și ce știu ei cel mai bine să facă și anume să prelucreze cu măiestrie roadele muncii lor și să le dea un rost. Iar despre acest rost vrem să vă povestim în continuare.

Produsele locale pregătite cu mult efort, pasiune și dedicare, în vremurile dificile pe care le trăim cu toții nu își mai găsesc locul. Târgurile unde erau atât de căutate și de apreciate, astăzi nu le mai pot deschide porțile. Însă, noi știm că atunci când o ușă se închide, o altă undeva se deschide.

Iar ușa care se deschide pentru un nou început pentru fiecare gospodar din această zonă este ușa pe care noi am scris cu emoție VandoorVillage in a box. Iar în această cutie ne-am pus toate visurile și speranțele de a face lucruri bune și de a aduce un suflu nou în comercializarea produselor locale.

Vandoor este o caravană mobilă care va bate țara în lungă și-n lat pentru ca dulceața, zacusca, siropurile, brânzeturile, ciocolata și multe alte produse în care s-a investit atât de multă muncă și suflet să se ajungă în casele voastre.

Noi credem că produsele locale merită să fie promovate și să-și câștige locul de cinste pe mesele românilor. Știm că drumul pe care am pornit este lung și uneori anevoios, dar știm și cât de mult ne dorim să ajungem la destinație. Iar destinația noastră este un nou început pentru obiceiurile de consum, o întoarcere la rădăcinile noastre și la gusturile bune ale produselor curate de odinioară.

La început de drum, ni s-au alăturat niște oameni care au avut curajul să creadă în visul nostru și să ne susțină în organizarea unui prim eveniment de promovare a zonei și a producătorilor locali.

Evenimentul a avut loc weekendul trecut la Skanzen, un muzeu al satului perfect adaptat nevoilor omulului modern, dar dornic de experiențe inedite într-un cadru rustic. Gazdele noastre ne-au întâmpinat cu căldură și ne-au făcut să simțim că facem parte din lumea satului de altădată.

Printre primele persoane care au răspuns prezent la inițiativa noastră și cărora dorim să le mulțumim pentru toată deschiderea și sprijinul acordat se află Consiliul Județean Harghita, prin Presedintele Consiliului, Borboly Csaba alături de Arpad Cilip – Director Agenția pentru Dezvoltare Harghita și Ion Proca – Prefectul Județului Harghita.

Interviul domnului Prefect poate fi urmărit aici: https://youtu.be/B0KvNhc4820

 Tot în cadrul acestui eveniment, am avut onoarea să-l ascultăm pe Chef Előd Szőcs, care ne-a vorbit cu pasiune despre cât de importantă este o alimentație sănătoasă și echilibrată, dar și ce rol are modul de preparare al alimentelor pe care le consumăm și cum putem găsi armonia perfectă pentru o alimentație corectă a omului cu un stil de viață activ.

Producătorii locali care ne-au delectat simțurile și ne-au încântat atât cu produsele lor, dar și cu poveștile din spatele acestora și cu care vom reveni mai pe larg, în curând, pe canalul nostru oficial de Facebook: Vandoor.

Lista producători locali prezenți la eveniment:

Cașcaval & Brânzeturi: Caritas Dezvoltare Rurală Gheorgheni, Cooperativa  Csengő Frumoasa, Cooperativa Agricola Târnava Mare

Carmangerie: Molnár Attila, Nagy V. Geza, Radipcom

Gemuri, siropuri, dulcețuri: Gál Erzsébet, Jano Elemer, Mózes Tamás, Bálint István, Orbán Melinda

Miere și produse apicole: Szász Ilyés, Lajos Ferenc

Brutării și produse de panificație: Spicul de Grau, Brutaria Gál, Primula kft. / Bocskor Pékség

Pălincă: Palinca Jamy, Kovács Elek

Uleiuri naturale: Szécsi Attila

Turtă dulce: Atelierul de Turta Dulce Szántó József Pfa

Produse din prepeliță: Gergely Zsolt

Ceaiuri și condimente: Ceaiuri Sfantul Abraham

Cofetăria Pál Csilla

Alaturi de déjà binecunoscutul producator de bere Csíki Sör!

 Iar la final dorim să vă împărtășim cu deosebită onoare că acestei inițiative s-a alăturat și cunoscutul sportiv român – Ivan Patzaichin, în curtea căruia vom poposi pentru prima oară cu caravana Vandoor. Ivan Patzaichin este recunoscut pentru implicarea sa în proiecte de promovare a culturii și a valorilor locale și alături de el pregătim numeroase proiecte de suflet care sperăm să vă aducă multă bucurie.

Caravana Vandoor își va deschide ușa către bucureșteni în preajma Crăciunului, la The Ark. Revenim cu toate detaliile pe pagina oficială de Facebook Vandoor.

Inițiatorii proiectului Vandoor sunt Remus Vesler și Elod Vanyolos, doi oameni dornici de a descoperi povești din locul unde și-au petrecut copilăria și de a le împărtăși cu toți cei interesați să le afle și să devină parte din ele din toate marile orașe din România:

”Vandoor este un proiect de suflet, realizat alături de bunul meu prieten, și prin intermediul acestui proiect ne dorim să dăm ceva înapoi locului unde am crescut și prin experiența noastră să-i ajutăm pe oamenii minunați pe care i-am descoperit aici să deschidă cât mai multe uși, unde roadele muncii lor să fie primite cu mult drag și recunoștință. Vă așteptăm cu nerăbdare  să redescoperiți gusturile de altădată și poveștile din spatele fiecărui produs în parte prezent în caravana noastră.”