Turul Ciclist al Sibiului este susținut și de Alexandrion Group

Alexandrion Group sponsorizează an de an Tricoul Galben al Prologului Turului Ciclist al Sibiului, dar și premiile de la Cursa Sponsorilor și Green Day Kids și King of the Mountain.

Ediția a 12-a a Turului Ciclist al Sibiului (2 – 5 iulie) aliniază la start 6 dintre cele 18 echipe de World Tour. Echipe acreditate de Uniunea Ciclistă Internațională (UCI).

Turul Sibiului oferă cicliștilor amatori posibilitatea de a participa la competiții dedicate, organizate pe traseul profesioniștilor. Transfăgărășan Challenge (4 iulie) și King of the Mountain Păltiniș (5 iulie). Sau cu scopul de a promova bicicleta ca stil de viață: Cursa Sponsorilor (19 iunie), Biciclete Cochete (1 iulie) și Green Day Kids (3 iulie).

Campionul en-titre Giovanni Aleotti (BORA – Hansgrohe) revine și el la Sibiu, pentru a-și apăra tricoul galben. Printre favoriții la podium se numără Gijs Leemreize (Jumbo- Visma), care s-a remarcat în Turul Italiei, terminând 2 etape pe locul 2, respectiv 3. Steff Crass (Lotto Sudal), locul 11 în Turul Romandiei. Jesus Herada (Cofidis), locul 8 în topul cățărătorilor la Turul Cataluniei. Sau Patrick Bevin, cîștigătorul clasamentului general în Turul Turciei.

Numele cu cea mai mare rezonanță din lista cicliștilor așteptați să participe la ediția din acest an este britanicul Chirs Froome. El este anunțat ca rezervă de Israel Premier Tech. Cu 7 victorii în Mari Tururi – 4 în Turul Franței, 2 în Turul Spaniei și una în Turul Italiei. Froome este cel mai titrat ciclist al generației sale. Participarea sa la Turul Sibiului va fi decisă în funcție de forma pe care o va arăta în Critérium du Dauphiné . Dacă nu vine la Sibiu, va merge în Turul Franței.

Turul Ciclist al Sibiului va începe în prima sâmbătă a lunii iulie, cu un prolog care se desfășoară nu în centrul orașului, ca până acum. Ci pe aleile celui mai mare muzeu în aer liber din România – Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA.

În 3 iulie, pentru prima dată în istoria competiției, startul se dă din deplasare. Plutonul profesionist pornește de la Brezoi, pe Valea Oltului, și ajunge la Sibiu pe Transalpina.

În 4 iulie Turul revine pe un traseu familiar, pe Trasfăgărășan, în ceea ce este traditional numită „etapa regină”, cu finiș la Bâlea Lac.

EVENIMENTE CONEXE

Cursa Sponsorilor (19 iunie): Încă de la prima ediție, în 2011, Turul Ciclist al Sibiului a oferit sponsorilor si partenerilor posibilitatea de a-și înscrie angajații. Care oferă senzațiile unei competiții profesioniste, se desfășoară pe un traseu închis circulației. Cu cronometraj și arbitraj – însă într-o atmosferă prietenească.

Bicicletele Cochete (1 iulie, ora 17.30). Evenimentul propune ciclistelor o paradă de gală din Parcul Sub Arini până în Muzeul Astra, la Scena de pe lac.

Green Day Kids (3 iulie). Organizat în Piața Mare a municipiului Sibiu, în zona de finiș a etapei 1 din Turul Ciclist al Sibiului. Concursul se adresează copiilor între 5 și 12 ani care nu sunt legitimați la vreun club. Și are scopul de a promova bicicleta în rândul celor mici.

Transfăgărășan Challenge (4 iulie). Cea mai așteptată competiție de ciclism pentru amatori din România propune și la a doua ediție un traseu de 37 de km. Între Albota și Bâlea Lac, cu o diferență de nivel de peste 1400 de m. Care asigură participanților aceleași condiții de care beneficiază și profesioniștii circulație închisă. Mașini de însoțire și traseu delimitat la finiș.

King of the Mountain (5 iulie). Competiția lansată odată cu Turul Ciclist al Sibiului, King of the Mountain se desfășoară pe Păltiniș. Pe același traseu pe care îl parcurge plutonul profesionist și în aceeași zi cu acesta. La ediția din acest concurenții trebuie să parcurgă un traseu de 12,5 km cu o pantă medie de 5%. Și cu zone de 14%, de la Curmătura Ștezii până la Arena Platoș.

Turul Ciclist este organizat de Clubul Sportiv Sibiu Sport Project, sub egida FR de Ciclism și a Uniunii Cicliste Internaționale.

Încă de la prima ediție, care a avut loc în iulie 2011, Turul Ciclist s-a impus drept cea mai titrată competiție ciclistă organizată în România. Și una dintre cele mai importante din sud-estul Europei, găzduind echipe naționale. Continentale și Pro-Continentale. Și, în premieră pentru țara noastră, de World Tour. În cele 10 ediții organizate până acum, am avut ocazia să vedem la Sibiu cicliști care au făcut istorie. Precum Egan Bernal – câștigător al Turului Franței în 2019, sau Primož Roglič – câștigător al Turului Spaniei în același an.