Recomandarea Aqua Carpatica de weekend: Dulcele bar – JR Moehringer

Când juca ultimul lui Open, Andre Agassi a pus mâna pe o carte. Și i-a plăcut atât de mult, încât și-a împărțit numărul de pagini în așa fel încât să-i ajungă până la ultimul meci și să nu cumva să o termine înainte. Apoi și-a zis că, atunci când se va simți pregătit să-și pună memoriile într-o carte, ăsta este autorul pe care îl va contacta să-i dea o mână de ajutor din umbră. Cartea care l-a cucerit este recomandarea mea din weekendul ăsta și, ca să fiu cinstită, din orice alt weekend pe care îl veți dedica vreodată lecturii. Pentru că ești cu o viață mai sărac dacă n-ai citit Dulcele bar, volumul de memorii al lui JR Moehringer.

Adevărul e că, atunci când vine vorba de Moehringer, din punctul meu de vedere orice semnează el se califică direct pe lista de recomandabile, așa că nu vă feriți de numele acesta dacă vă împiedicați de el vreodată.

Dulcele bar este povestea unui băiat care, în absența tatălui, devine bărbat sub atenta grijă a bărbaților din cartier, adunați seară de seară la birtul din capătul străzii. Nu vă grăbiți să trageți concluzii, locul ăsta se dovedește, de fapt, cea mai bună școală de maturitate la care ar putea avea acces un tânăr în formare, iar personajele care îl populează sunt atât de autentice și de vii, încât aproape că te bucuri pentru JR că are șansa să crească într-un asemenea anturaj.

De când am descoperit cartea asta, prin 2015-2016, nu cred că am scăpat vreodată prilejul să vorbesc despre ea, mai ales la cursurile de Storytelling pe care le-am ținut în ultimii ani. Ba chiar am devenit unul dintre cei mai acerbi promotori ai ei, atât de înverșunată încât nu cred să existe om care să mă fi cunoscut cât de cât și să nu știe că e în topul preferințelor mele, fix lângă Hemingway, așa că nu cred că s-a mirat nimeni când am pus-o și pe lista Reading is Cool – the Challenge.

Mai mult, a fost și povestea care a lansat Clubul de Carte virtual al cititorilor timizi și uituci din toată lumea. Dar chiar toată, jur! Poți să vii:

– chiar dacă n-ai terminat de citit cartea propusă (dacă nu te deranjează spoilerele);

– chiar dacă nu te-ai spălat pe cap (eu nu reușesc niciodată, deși îmi propun mereu să vă surprind coafată);

– chiar dacă n-ai chef să scoți o vorbă (pretinzi că ți s-a stricat microfonul, all safe here);

– chiar dacă nu ți-a plăcut cartea (e nevoie și de cineva care să ne echilibreze, nu?)

– chiar dacă îți adormi copilul în intervalul ăla (doar să ne avertizezi să vorbim încet, să nu-l deranjăm);

– cu un prieten, ca să nu te simți singur (nu-i posibil, dar zic).

Provocarea la citit e susținută cu energie de AQUA Carpatica (apropo, încă puteți să intrați în concursul care vă poate trimite să citiți prin Toscana sau în cine știe ce altă parte de lume, când vremurile se vor arăta mai prietenoase. Aflați totul despre provocare aici.)

Dulcele bar de JR Moehringer a fost ultima carte din lista propusă în prima provocare Reading is Cool – the Challenge și este acum recomandarea mea de weekend. Ia-o cu tine în concediu, intră în grupul Reading is Cool – The Challenge și potolește-ți setea de lectură!