Prima ediție “Focus to Green-Eco-Life” reciclează sustenabil

Prima ediție a evenimentului “Focus to Green-Eco-life”, susținut de AQUA Carpatica, prin care sprijinim mediul ȋnconjurător şi viaţa verde a planetei, ne-a condus vineri, 29 noiembrie 2019, la centrul de reciclare a deseurilor Ecoscraps, din judetul llfov.

Si, cum ne-am propus sa punem umarul la reciclarea sustenabila, pentru aceasta vizita, drept „bilet de intrare”  la “Eco-PET  –  Culoarea face diferenţa”, participantii au adus cu ei sticle PET goale, apartinand apei lor favorite – Aqua Carpatica.

Iată mai jos doar câteva ȋntrebari, legate de reciclarea sustenabilă, la care am gasit răspunsuri ȋmpreună, sub amprenta evenimentului “Focus to Green-Eco-Life”.

Cum colectăm plasticul (recipientele PET):

  • Incepem fiecare dintre noi cu colectarea separata a sticlelor PET goale.
  • Le predam catre operatorul de deseuri menajere cu care colaboram (separate de gunoi!)  sau direct catre centrele de colectare a deseurilor.
  • Se colectează toate recipientele de plastic transparente sau colorate pentru băuturi (apă, sucuri, bere, ulei).
  • Sticlele din PET, cu capac sau fără, se colectează fără îndepărtarea etichetelor; acestea se îndepărtează în timpul procesului de reciclare.
  • Dacă este posibil, este preferabil să fie spălate cu apă și uscate. Resturile de alimente sau lichide pot contamina alte deșeuri reciclabile cu care intră în contact si îngreunează procesul de sortare
  • PET-urile se presează cât mai mult posibil, pentru reducerea volumului.

Nu se pot recicla:

  • Recipiente ale produselor conținând substanțe chimice (ex. antigel).
  • Recipiente ale produselor conținând îngrășăminte pentru plante și pesticide (se vor colecta separat de celelalte deșeuri din plastic, întrucât pot conține substanțe periculoase).

Cum reciclăm plasticul?

PET-ul este 100% reciclabil.

Din ambalajele reciclate se pot fabrica articole de îmbrăcăminte, cum ar fi: tricouri, bluze „polar” etc. Există mari producători de îmbrăcăminte care folosesc exclusiv fibre obținute din PET/poliester reciclat.

Procesul de reciclare implica mai multe etape :spălarea,eliminarea impurităților (precum hârtia etichetelor și capacele) și a contaminanților, măcinarea, tocarea, spălarea (din nou), uscarea și prelucrarea materialului în fulgi – materia primă pentru fibre textile sau alte ambalaje din PET.

Știați că?

  • Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor?
  • Din 50 de PET-uri se poate confecționa un pulover?
  • Din plasticul reciclat rezultă fulgi PETgranule PETbanda PETfibre de poliester (75%), folosite la rândul lor ca materie primă pentru covoare, tapițerii, jucării, pentru industria textilă, industria auto, în domeniul construcțiilor și ingineriei, folie industrială, benzi, noi ambalaje PET alimentare și nealimentare, servețele, material de umplutură pentru jucăriile din pluș, carcase pentru CD-uri, valize, tapițerii, faruri, bare de protecție, grilajele ușilor la mașini etc?

Asadar, iata ca am avut astfel ocazia să vizitam, să vedem cu ochii nostri şi să ȋnvaţam de la profesionişti care este drumul ambalajelor PET, in procesul de colectare-reciclare. Si, cum orice fapta buna nu ramane nerasplatita, fiecare participant a primit la plecare cate o sticla PLINA cu apa plata Aqua Carpatica, de 0,5 l, cu promisiunea de a impartasi si ei, la randul lor, altora, despre drumul corect al ambalajeor PET, pentru o reciclare sustenabila.

Evenimentul lunar “  “Focus to ECO-life”,  ” este organizat de Clubul Media (clubulmedia.ro) și Portalul de informare TOT CEEA CE ESTE (totceeaceeste.ro).