Cum să îți îngrijești piscina iarna? 10 sfaturi pe care NU le știai

Te pregătești de vremea răcoroasă? Dacă ai lucrurile puse la punct în grădina ta și tot ce a mai rămas de aranjat este piscina, trebuie să ții cont și de ea. Este bine să pregătești și acest accesoriu de exterior specific verii pentru sezonul rece, astfel încât să nu ai surprize – iarna este mult mai greu să faci toate aceste lucruri.

Înghețul, vremea rea și hainele groase nu îți vor veni în ajutor, așa că poți citi aici un ghid pentru îngrijirea piscinei tale pentru sezonul rece.

Cum să fii sigur că piscina ta e pregătită pentru iarnă?

1. Curăță piscina

Spălarea pereților și a podelei, apoi vidarea întregii piscine la fiecare două săptămâni ajută la prevenirea formării algelor și depunerilor. Curăță coșurile de colectare și motorul pompei pentru a te asigura că sistemul de filtrare funcționează eficient.

2. Echilibrează apa piscinei

Nivelul pH-ului trebuie să fie între 7,2 și 7,6, pe care îl poți verifica cu ușurință luând o probă de apă și adăugând tratamentul adecvat pentru a aduce piscina la pragul corect.

3. Curăță filtrul

Asigură-te că filtrul piscinei este curățat în mod regulat, deoarece orice depunere de grăsimi sau ulei se va întări peste iarnă și va face filtrul și mai greu de curățat în lunile mai calde. Piscinele cu filtre care au podeaua cu denivelări pot fi îndreptate cu o betonieră și ciment.

4. Verifică nivelurile de clor

Pentru a-ți păstra piscina curată și limpede, este important să menții clorul la un nivel constant de 2-3 părți pe milion (PPM) pe parcursul iernii.

Dacă folosești un clorizant de sare și un capac corespunzător, nu uita să reduci producția dispozitivului la 1-2 PPM, deoarece capacele de piscină captează substanțele chimice și pot cauza apariția unor praguri ridicate de clor – poate dăuna echipamentului piscinei dacă nu sunt monitorizate cu atenție.

5. Folosește un tratament cu igienizatori

În acest mod, piscina va fi curățată și tratamentul va ajuta la eliminarea deșeurilor organice și anorganice (denumite cloramine), care includ cremă solară, excremente de păsări și insecte moarte.

De asemenea, tratamentul garantează uciderea bacteriilor și algelor fără a folosi substanțe nocive. Odată adăugat cel adecvat, lasă atât pompa, cât și filtrul deschise timp de câteva ore pentru a te asigura că a fost distribuit uniform în toată piscina.

6. Elimină algele imediat ce le vezi

Când apar algele sau se multiplică, cea mai mare parte a instalației de igienizare din piscina ta trebuie folosită pentru a le controla și distruge, fără a lăsa reziduuri și pentru a menține apa curată.

7. Redu timpul de funcționare a filtrului

Filtrul piscinei ar trebui să funcționeze trei-patru ore în fiecare zi pe timp de iarnă. Dacă folosești un cronometru, ajustează-l în mod corespunzător. Poți economisi bani prin pornirea filtrului în perioadele de vârf.

8. Setează încălzitorul solar la „Mod de iarnă”

Dacă ai un controler automat pe sistemul de încălzire a piscinei solare, trece-l pe manual sau în modul de iarnă ori oprește-l complet dacă pleci în afara orașului.

9. Folosește capacul piscinei

Trage capacul piscinei atunci când nu o folosești pentru a ajuta la păstrarea frunzelor și a altor materiale organice în afara apei. Aceasta înseamnă mai puțină curățare pentru tine și mai puțină hrană pentru alge. Husele și păturile speciale ajută, de asemenea, la minimizarea evaporării substanțelor chimice.

10. Fă-ți un program de întreținere

După ce ai făcut pregătirea completă pentru iarnă, este important să respecți un program săptămânal de întreținere chiar și atunci când nu folosești piscina. Asta presupune efectuarea unei inspecții vizuale pentru a te asigura că toate echipamentele funcționează corect – verificarea nivelului de apă și completarea, dacă este necesar, golirea coșului de deșeuri și verificarea indicelui de clor și pH.

Acestea fiind spuse, amintește-ți când vine vorba de întreținerea piscinei că un pic de muncă zilnică va economisi timp atunci când vine sezonul cald și ai chef de o bălăceală.

Sursă foto: shutterstock.com