Ce lucruri trebuie să știu despre încălzirea electrică în pardoseală?

Te pregătești să îți reamenajezi apartamentul sau casa și ai auzit că încălzirea electrică prin pardoseală ar fi cea mai potrivită? Ori poate ești în etapa de construcție iar casa ta este într-o zonă fără acces la gaz metan? Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de sistemele de încălzire electrice prin pardoseală, alături de răspunsuri scurte și la obiect!

  • Care este eficiența acestei soluții moderne?

Răspunsul ne-ar putea surprinde, însă progresele tehnologice de azi sunt atent măsurate și dovedite. Astfel …încălzirea prin pardoseală electrică este eficientă în proporție de 99%, devenind cea mai eficientă formă de încălzire! Să nu uităm de modul în care cazanele pe gaz risipesc energie prin gaze ce se evacuează.

  • Este scumpă încălzirea electrică prin pardoseală?

Costurile de funcționare ale încălzirii prin pardoseală electrică pot să varieze enorm, în funcție de tipul construcției, de materialele folosite și mai ales de izolația termică a respectivei locuințe (atât la nivelul podelei – sub instalație, cât și la nivelul pereților/podului). Chiar dacă energia electrică este mai scumpă decât gazul natural, să nu uităm și ceilalți factori – prețul manoperei la instalarea sistemelor pe gaz, întreținerea, dar și faptul că la cele electrice, poți seta temperaturi diferite pentru fiecare încăpere.  Cel mai bine? Cere consultanță profesională și solicită o ofertă personalizată, cu ambele sisteme.

  • Este nevoie de mult timp ca o locuință să se încălzească cu un astfel de sistem?

Dacă instalația funcționează în continuu (lucru normal într-o locuință ce este folosită) și izolația termică de care am amintit este în parametri buni, atunci temperatura va crește repede. În plus, grație termostatelor smart, putem seta sau programa temperaturi diferite, la diferite ore, în diferitele camere ale locuinței!

  • Ce durată de viață are un astfel de sistem?

Unii producători estimează 50 de ani, în vreme ce mulți oameni consideră că încălzirea electrică prin pardoseală poate să funcționeze chiar și 100, în condiții normale de utilizare. De obicei, garanția oferită de producător este de 10 ani.

  • La ce temperatură ar trebui să îmi setez termostatul în casă?

Răspunsul variază de la caz la caz, de la om la om! Mulți spun că pentru copii, temperatura optimă trebuie să fie situată între 19 și 23 grade celsius. Pentru multe familii, 21 de grade este pragul ales. În dormitor, temperatura poate să fie chiar mai mică, pentru a oferi un somn mai bun – chiar și 18 (pentru adulți).

  • Nu este periculoasă această încălzire artificială, la nivelul picioarelor?

Chiar din contră! Încălzirea în pardoseală nu are nimic de-a face cu sănătatea noastră! În plus, ea îi poate ajuta pe cei cu probleme (precum osteoporoză, artrită), pe copiii mici care petrec mult timp pe jos și pe cei predispuși la alergii – să nu uităm cum clasicele calorifere ridică aerul cald și praful și îl circulă constant prin încăpere!

  • Poți să montezi încălzirea electrică direct peste beton?

Desigur! Este o soluție ideală pentru clădirile noi! Apoi, poate fi acoperită cu aproape orice tip de pardoseală – parchet, gresie etc.

Pentru detalii despre aceste instalații, consultanță în alegerea soluției potrivite locuinței tale, apelează la experții Case Călduroase, distribuitori zonali Magnum Heating – sisteme de încălzire prin pardoseală.