Unii oameni considera ca este normal sa fii stresat, mai ales în contextul actual al pandemiei. Chiar și autoritățile internaționale ce se preocupa de sanatatea noastra subliniază adesea efectele stresului asupra stării noastre, ca adulți, tineri sau copii. Distanțarea socială, problemele de sanatate sau cele economice pot sa ne faca sa simtim mai izolati, mai singuri și mai copleșiți de anxietate. În vreme ce unii experți ne recomanda sa ne acceptam emotiile si sa cooperam, pentru ca acestea sa nu ne dauneze, exista si păreri (bine documentate), ancorate in spiritualitatea noastra crestina, care ne învață sa ne cultivăm o altfel de reziliență.
Cum poți sa stii ca suferi de efectele stresului? Iată cateva din asa-zisele simptome:
- Ai sentimente puternice de frica, manie, supărare, îngrijorare, frustrare sau apatie.
- Observi schimbări în apetit, energie, dorinte si interese
- Îți este greu sa te concentrezi si sa iei decizii
- Ai dificultati de somn sau odihna
- Constați ca bolile cronice sau mentale ți se agravează
- Simți nevoia de folosi substanțe ce iti pot provoca dependență.
- Vezi reacții la nivelul pielii sau al organelor – dureri, iritatii etc.
Iată cateva sfaturi practice, pe care le poți încerca chiar de astăzi:
- Citește cărți care te ajuta sa constientizezi starea sau pericolele stresului. Vei fi mai puternic, mai informat și vei face mai bine fata presiunii de orice tip. Una din cărțile noi publicate pe aceasta tema este “Da drumul și trăiește”, scrisă de Joseph Prince. Autorul îți va prezenta în aceasta lectura cum poți sa depășești stresul existenței, într-un mod practic – vei afla despre intenția Creatorului tău, de a trăi o viață calmă și despre modul în care El te poate energiza în mod supranatural pentru a-L cunoaște și a vedea bunatatea Sa, în fiecare zi, în diverse binecuvantari.
Pentru mai multe cărți utile dezvoltării sau creșterii tale spirituale, ca și creștin, viziteaza oricand librăria online Goldbooks.ro.
- Încearca sa elimini sau sa scazi din intensitatea știrilor – fie ca le urmaresti la TV, radio sau in online. Nimeni nu spune ca a fi informat este un lucru rău. Însă prea multe știri rele, ne pot dauna.
- Nu neglija bunăstarea organismului tău. Corpul tău are nevoie de pauze de la munca, de mancare sanatoasa, bine echilibrata, de somn și de ingrijire imediata oridecate ori apar probleme de vreun fel sau altul.
- Pune preț pe sport sau pe activitatea fizica, în aer liber.
- Tine legatura cu oamenii dragi și ramai aproape de comunitatea din care faci parte sau de biserica de care apartii.
Da mai departe aceste sfaturi și încearca sa îți aloci timp și pentru a-i ajuta pe alții. Astfel, poți reuși sa iti reamintesti constant aceste secrete și sa daruiesti din timpul și resursele tale. Tu ce alte modalități practice de a face fata stresului ai descoperit în acest an?