În preambulul celei de-a şasea ediţii a Galei Trofeelor Alexandrion, cea mai importantă gală dedicata sportului din România, Fundaţia Alexandrion aduce ȋn fiecare săptămână interviuri în exclusivitate cu personalităţi ale sportului românesc, laureate ale ediţiilor anterioare ale Galei. Anul acesta, Gala Trofeelor Alexandrion va avea loc ȋn luna februarie şi va fi difuzată la B1 TV pe 6 februarie, ȋncepând cu ora 19 :00, iar ulterior pe canalul de Facebook al Fundației Alexandrion. Ca ȋn fiecare an, ȋn 2021 cei mai buni sportivi vor urca pe scena Trofeelor Alexandrion pentru a fi răsplătiţi pentru performanţele deosebite obţinute ȋn 2020. Trofeele vor fi acordate de către Fundaţia Alexandrion în urma consultării a peste 20 de redacţii sportive din România, şi a unor instituţii publice abilitate. Distincţiile şi recompensele financiare oferite în cadrul evenimentului reprezintă singurul demers de acest fel organizat şi susţinut în totalitate de o entitate privată.
Câţiva dintre laureaţii galelor anterioare au fost intervievaţi de Fundaţia Alexandrion şi au vorbit despre evoluţia domeniului sportiv ȋn 2020, importanţa organizării unui eveniment de o asemenea anvergură după un an dificil pentru sportivi şi au făcut previziuni şi sugestii ȋn ceea ce priveşte potenţialii câştigători ai Trofeelor Alexandrion de anul acesta.
Tiberiu Dolniceanu este unul dintre marii campioni la sport ai României, care ȋşi poartă victoriile cu discreţie şi modestie, ca şi cum ar fi nişte rezultate fireşti, care nu trebuie scoase prea mult ȋn evidenţă. Cu toate acestea, palmaresul său de medalii este impresionant, iar Tiberiu este cu siguranţă unul dintre cei mai importanţi ambasadori ai României, peste hotare. La 32 de ani, scrimerul este vicecampion olimpic şi campion mondial cu Echipa Naţională Masculină de Scrimă a României, titluri obţinute ȋn 2012 (Londra- Marea Britanie) şi 2009 (Antalya-Turcia). În 2013 a fost campion european la Campionatul European de la Zagreb (Croaţia), unde a concurcat la individual. A ȋnceput să practice scrima la 13 ani la CSM Iaşi şi a progresat rapid, ȋn 2006 fiind deja medaliat cu argint la Campionatul Mondial de Juniori de la Poznan (Polonia). Tiberiu Dolniceanu este cel mai bine clasat scrimer român, ocupând locul 22 în clasamentul internațional de sabie.
În 2020, Federaţia Română de Scrimă a anunţat că Tiberiu Dolniceanu a decis să își încheie cariera la vârsta de 31 de ani, cu doar câteva luni ȋnainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, care erau planificate pentru 2020. Intervievat de Fundaţia Alexandrion, Tiberiu, care a fost premiat la Gala Trofeelor Alexandrion 2016 pentru medalia de bronz obţinută la Campionatul Mondial de Scrimă din 2015 (Moscova-Rusia) a spus ca nu regretă decizia retragerii şi şi-a amintit cu drag momentul premierii, subliniind că premiul l-a motivat să ȋşi dorească să aibă rezultate bune ȋn continuare, pentru a urca din nou pe scenă.
« […] pentru mine nu este doar o gală, ci o mega gală. Am ramas foarte impresionat pentru ca au venit foarte mulţi sportivi pe care eu nu mă gândeam că o să ȋi văd face to face» a spus Tiberiu Dolniceanu.
Referitor la Gala Trofeelor Alexandrion 2021, Tiberiu a vorbit despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice, pentru care trofeul oferit de Fundaţia Alexandrion ar fi un motiv de mare bucurie şi un impuls ȋn plus să urce cat mai sus ȋn clasament.
«Având ȋn vedere că anul acesta nu au avut loc aceste campionate mondiale şi europene, bănuiesc eu că trebuie apreciaţi cei care sunt deja calificaţi la Jocurile Olimpice sau mai au un pic şi ajung la Jocurile Olimpice. Trebuie să le dăm o mare bucurie şi o ȋncurajare să treacă peste acest an şi să meargă cu ȋncredere la Jocurile Olimpice de la Tokyo» a adăugat Tiberiu.
Vicecampionul mondial la scrimă consideră că printre laureaţii de anul acesta ar trebui să se numere şi campioni români care sunt repere internaţionale pentru sporturile pe care le practică.
«În primul rând ar trebui să luăm ȋn considerare sportivii de top din ţara noastră : Simona Halep, Cristina Neagu. Un alt om pe care ȋl admir este gimnastul Drăgulescu, care la vârsta lui este deja calificat pentru Jocurile Olimpice. Laura Coman de la tir este tot aşa, printre favoriţi. Ana-Maria Brânză, desigur. Andreea Chiţu, de asemenea» a mai punctat scrimerul.
Urmăriţi aici interviul : https://youtu.be/GwN28GNU6NM
Despre Fundația Alexandrion
Fundația Alexandrion a avut de-a lungul timpului parteneriate atât cu echipe de handbal (U Alexandrion Cluj și CSA Steaua Alexandrion), cât şi cu echipe de fotbal (Universitatea Craiova, CSM Politehnica Iaşi, ASU Politehnica Timișoara, Petrolul Ploieşti, Concordia Chiajna, Universitatea Cluj, Metaloglobus București, Unirea Urziceni, Steaua Bucuresti și Dinamo Bucuresti). Unele dintre aceste parteneriate se derulează şi ȋn prezent. Fundația susține, de asemenea, și alte sporturi, precum golf, rugby, ciclism, box, polo, volei, tenis de câmp etc. Ani la rând, Fundația Alexandrion a sprijinit nu doar echipe sportive, ci și Comitetul Olimpic Sportiv Român, la trei Olimpiade, organizate la Atena, Londra și Beijing.
Trofeele Alexandrion, care onorează performanța internațională a sportivilor români, reprezintă cea mai importantă gală a sportului românesc, iar cea de-a cincea şi cea mai recentă ediţie a avut loc în februarie 2020.
Compania Alexandrion Group, prin Fundaţia Alexandrion, este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai sportului românesc, ȋn rândul companiilor din România. În medie, ȋn ultimii 5 ani, Fundaţia Alexandrion a dedicat sportului peste 200 de acţiuni anuale şi a oferit peste 100.000 de mingi de fotbal, handbal, baschet, rugby sau volei, iubitorilor de sport, ȋn perioada menţionată.